Relatietherapie

En nu de liefde!

“Ik mis de aandacht van mijn partner”. “We zijn uit elkaar gegroeid, onze relatie mist zijn glans”. “We hebben steeds vaker ruzie, onbegrip en spanningen”. “Ik mis het goede gesprek samen, het gaat alleen nog maar over de planning en de kinderen”. “We doen eigenlijk nooit meer iets leuks”. “Ik zie erg op tegen het uitvliegen van de kinderen, wat hebben wij eigenlijk nog samen?” “Dit is niet het voorbeeld wat ik aan mijn kinderen mee wil geven”. “Ik weet niet of wij samen verder willen”. “Mijn partner heeft gevoelens voor een ander, wat nu?” “Na onze pensionering, vinden wij het moeilijk nieuw evenwicht te vinden samen”.

Zomaar wat thema’s uit mijn praktijk, herkenbaar?
Dan kan het goed zijn om weer eens naar uw relatie te kijken en deze opnieuw vorm te geven, een soort van ‘relatie-APK’. Om samen weer eens stil te staan bij wensen en behoeften van beide partners. Om te kijken naar ingesleten gewoonten en patronen, zowel positieve als negatieve en uit te spreken naar elkaar wat u nodig heeft. Relatiegesprekken kunnen dan een mooie stap zijn om de liefde weer te vinden en levend te houden.

Emotionally Focused Therapy
Een van de methodieken die ik gebruik is Emotionally Focused Therapy (EFT), een bewezen effectieve behandelmethode voor relatieproblemen. Deze therapie combineert inzichten uit de gezinstherapie, individuele therapie en het volwassen hechtingsonderzoek. EFT kijkt naar onderliggende hechting en emoties, naar liefdevolle aandacht, toegankelijkheid en betrokkenheid. Om zo te begrijpen wat er onder de oppervlakte meespeelt en wat onderliggende (emotionele) behoeften en verlangens zijn. Meer informatie over EFT kunt u lezen op de site van EFT Nederland.

Hieronder ziet u  “Alfred and Shadow-a short story about emotions”, een prachtige
animatie over emoties.